Gitarski duo Srđan Bulatović i Darko Ničkević ovogodišnji su laureati Trinaestojulske nagrade.

Ova vijest je s oduševljenjem primljena u našoj školi u kojoj Srđan Bulatović radi kao nastavnik gitare.

Povodom dodjele ove značajne nagrade Srđan Bulatović je napisao:

“Ideja da se prijavimo na konkurs za dodjelu Trinaestojulske nagrade potekla je od naših uspjeha koje smo imali u 2020. godini. U toj godini izdali smo naš CD “Peninsula” za jednu od najznačajnijih svjetskih izdavačkih kuća Naxos Records. Na ovom albumu se nalazi 17 naših najnovijih autorskih kompozicija od kojih su tri inspirisane tradicionalnom muzikom Crne Gore. Pored CD izdanja, u elektronskoj formi, Naxos Records je takodje objavio dva singla. To su naše kompozicije “Balada” i “Longing”.

U istoj godini izašle su veoma pohvalne  kritike o našoj muzici u prestižnim svjetskim časopisima “Ritmo” iz Španije, “American Record Guide” iz SAD-a i na internet portalu WebMusic International. Pored toga, muzički urednici prestižne internet platforme Apple Music odabrali su naša djela koja su se našla zajedno sa djelima velikih kompozitora iz cijelog svijeta na šest play lista umjetničke muzike.

Za nekoliko mjeseci neka od naših djela su imala preko pet stotina hiljada preslušavanja. Za umjetničku muziku to je značajan broj. Statistički podaci pokazuju da su nas najviše slušali u SAD-u, Japanu i Kanadi. Takođe, naša muzika je emitovana na Britanskom BBC radiju u specijalizovanoj emisiji umjetničke muzike, kao i na više radio stanica širom svijeta (SAD, Kanada, Njemačka, Filipini, i td.). Priredili smo i koncerte u Štutgartu (Njemačka), na Cetinju, KotorArt-u, Ulcinjskom kulturnom ljetu, Festivalu nauke (Dani istraživača), kao i na Barutani na proslavi državnog praznika “13. jul”.

Srđan Bulatović je prvi diplomirani gitarista u Crnoj Gori i dugogodišnj nastavnik gitare u našoj školi. S njegovim zapošljenjem, započela je realizacija nastavnog programa za gitaru na srednjem nivou obrazovanja. Poslije studija gitare na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Srđan je  završio i postiplomske a zatim i doktorske studije na istom fakultetu.

Njegova interesovanja  su veoma široka i kreću se u diapazonu od pedagogije gitare, koncertnog izvođača do kompozitorskog rada.

Za mlade gitariste je priredio i objavio djelo “Zbirka kompozicija i etida za klasičnu gitaru” 2003. godine. Koautor je udžbenika “Gitara za početnike” objavljen 2006. a ponovna izdanja su realizovana 2011., 2013., 2016., i 2019. godine.

Kao solista na gitari objavio je kompakt disk “Gitara” (1998) a zatim i albume “Live in Belgrade” (2010) i “Fuoco” (2012) i album “Caffe” u duu s flautistom Borisom Nikčevićem.

Do danas je održao brojne koncerte u zemlji i inostranstvu kao solista i u gitarskom duu s Darkom Nikčevićem sa kojim je nastupio u dvorani Karnegi hol (Carnegie Hall) u Njujorku 2016. i 2017. godine.

Ovaj gitarski duo snimio je devet albuma s autorskom muzikom: “Duo” (2001.), “Nostalgija” (2005.), “Dodir Crne Gore” (2011.), “Sinergija” (2012.), “Ritmico” (2015.), “The Best of Montenegro” (2016.), “Balkan, Mediteran, Orijent” (2017.) “The Sea” (2018) i “Peninsula” (2020.).

Poslednja dva kompakt diska snimljena su za jednu od najprestižnijih svjetskih izdavačkih kuća za klasičnu muziku – Naxos Records.

Njihovu muziku čini jedinstveni spoj balkanskih nepravilnih ritmova, mediteranskog melosa i orijentalnog misticizma izražen u različitim stilovma, od tradicionalne, klasične, filmske, muzike svijeta, popularne i savremene muzike.