Novogodišnji koncert škole na manifestaciji Decembarska umjetnička scena DEUS

26.12.2017.

U okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena, naša škola će prirediti Novogodišnji koncert u utorak,  26. decembra u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. Na koncertu će se predstaviti orkestar i hor srednje muzičke škole i solisti.
 
Program:
 
J. Haydn: Koncert za klavir i orkestar Hob. XVIII/11, D-dur
Solista: Iva Drekalović
Dirigent: Irena Vuković    
                   
M. Stadler: Na vodi
D. Henson-Conant: Barokni flamenko
Solista: Milica Kankaraš, harfa
                     
A. Ramirez-Misa Criolla
Solisti: Marina Cuca Franović, Zorana Latković
Dirigent: Zoja Đurović
 
Posted in Najave | Comments closed

Učešće učenika naše škole u Crnogorskom horskom ansamblu u okviru proslave 10 godina od osnivanja Crnogorskog simfonijskog orkestra

14. 12. 2017.

Učenici naše škole učestvovaće u okviru Crnogorskog horskog ansambla na koncertu Crnogorskog simfonijskog orkestra u četrtak, 14. decembra na sceni  Crnogorskog Narodnog Pozorišta u 20 sati. Ovim koncertom obilježava se deset godina od osnivanja Crnogorskog simfonijskog orkestra. Tom prilikom Crnogorski horski ansambl će izvesti Polovjecke igre od Aleksandra Borodina. Pored ovog djela na programu  koncerta su  Simfonijski koncert za violončelo i orkestar op.125 od Sergeja Prokofjeva u izvođenju Dmitrija Prokofjeva, Ples smrti od Kamija Sen Sansa i simfonijska poema Čarobnjakov učenik od Pola Dika.  

Posted in Najave | Comments closed

Antal Pustai održao majstorski kurs gitare

21.11.2017.

Antal Pustai, poznati mađarski gitarista, održao je majstorski kurs 21.11.2017. u koncertnoj sali naše škole. Priliku da sa njim usavršavaju sviranje odabranih kompozicija imali su Miloš Pavićević, Vedran Galičić, Nađa Begović, Anja Petričić, David Božović i Damjan Stanišić. Gostovanje Antala Pustaija je ostvareno u saradnji s NVO Gitaristički centar Crne Gore, koja mu je upriličila koncert u Kristalnoj Sali u hotelu Hilton.

Pročitajte više o Antalu Pustaiu:
Antal Pustai

Posted in Ostalo | Comments closed

Uspjeh učenica solo pjevanja na takmičenju „Nikola Cvejić“ u Rumi

24. i 25. 11.2017.

Na jubilarnom 20. po redu takmičenju solo pjevača „Nikola Cvejić“ koje se održalo 24. i 25. novembra 2017.godine u Rumi, učestvovale su učenice srednje muzičke škole: Anja Radović, Slađana Raičević, Maša Vujadinović i Ena Topčibašić i ostvarile zapažen plasman. Anja Radović, učenica drugog razreda u klasi Zorane Latković,  osvojila je II nagradu u prvoj kategoriji. Slađana Raičević, učenica četvrtog razreda u klasi Marine Cuca Franović, osvojila je I/3 nagradu u drugoj kategoriji a Maša Vujadinović, učenica trežeg razreda u klasi Ivane Pekic, osvojila je I/4 nagradu. Ena Topčibašić, učenica IV razreda u klasi Zorane Latković, osvojila je II/2 nagradu u istoj kategoriji.

Međunarodno takmičenje solo pjevača “Nikola Cvejić” organizuje Udruženje “Nikola i Marica Cvejić” u saradnji sa Osnovnom muzičkom školom “Teodor Toša Andrejević” i Osnovnom školom “Dušan Jerković” iz Rume. Ova tradicionalna manifestacija nosi veliki kulturno-umjetnički značaj regionalnog karaktera, a organizuje se pod pokroviteljstvom Opštine Ruma i Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje. 

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovali su solo pjevači iz: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (SMŠ “Vasa Pavic”). Počasni predsjednik Odbora i takmičenja je bila primadona Radmila Bakočević dok je za selektora takmičenja izabran mr Nikola Kitanovski, operski pjevač, redovni profesor i šef Katedre za solo pjevanje na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Stručni žiri su činili: mr Nikola Kitanovski, mr Violeta Pančetović-Radaković, vanredni profesor i šef Vijeća odsjeka Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu, Georgi Minov, dirigent i univerzitetski profesor u penziji, mr Oliver Njego, operski pjevač i vanredni profesor FILUM u Kragujevcu i mr Valentina Taškova, profesor pjevanja u Muzičkoj školi “Mokranjac” u Beogradu. 

Posted in Nagrade | Comments closed

Gudački kavrtet muzičke škole nastupio u okviru Međunardne konferencije o politikama državnog i kulturnog identiteta

20-21.11.2017.

Gudački kvartet muzičke škole nastupio u okviru Međunardne konferencije Politike državnog i kulturnog identiteta u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa koja se održala 20. i 21.novembra u Hotelu Hilton u Podgorici a u organizaciji Ministarstva kulture i predstavništva Konrad Adenauer Stiftung.

Gudački kvartet muzičke škole čine učenici srednje muzičke škole: Dea Nicaj (prva violina), Jovan Jovović (druga violina), Ksenija Lukić (viola) i Lana Obrenović (violončelo) u klase Petra Obradovića. Na uvodnom koncertu Međunarodne konferencije izveli su Gudački kvartet br. 4  od Volfganga Amadeusa Mocarta.

Posted in Ostalo | Comments closed

Učenici muzičke škole na manifestaciji „Šetnjom za mir“

09.11.2017.

Matija Đukić, učenik prvog razreda srednje muzičke škole i Nikola Ševaljević, učenik četvrtog razreda srednje muzičke škole učestvovali su u kulturno-umjetničkom programu manifestacije „Šetnjom za mir“ koja je održana 09.  novembra na platou spomenika „Partizanu borcu“ na brdu Gorica u 12 sati.

Manifestaciju je organizovao SUBNOR (Savez udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata) i antifašista Crne Gore. Manifestacija je počela okupljanjem omladine, boraca,  antifašista na platou ispred KIC-a „Budo Tomović“ u 11:30 sati  odakle se kolona uputila prema spomeniku „Partizanu borcu“. Nakon polaganja vijenca na spomeniku „Partizanu borcu“, skupu se obratila  Branka Nikezić, potpredsjednica SUBNOR-a  i antifašista Crne Gore i Slavko Burzanović, istoričar. Poruke mira pročitali su predstavnici srednjoškolaca nakon čega je izveden kraći kulturno-umjetnički program. Tom prilikom Matija Đukić je odsvirao na gitari kompoziciju “Estudio de velosidat” španskog kompozitora FransiskaTarege a Nikola Ševaljević na harmonici  V stav iz djela “Arhipelag gulag” ruskog kompozitora Viktora Vlasova i Preludijum u D -duru iz zbirke “Dobro temperovani klavir” Johana Sebastijana Baha.

Posted in Ostalo | Comments closed

Svečano otvorene područne jedinice naše škole u Golubovcima i Tuzima

06.11.2017.

Ove školske godine počele su sa radom dvije područne jedinice muzičke škole “Vasa Pavić“,  u Golubovcima i u Tuzima.   Nastava se odvija u osnovnim školama „Milan Vukotić“ u Golubovcima i „Mahmut Lekić“ u Tuzima. U Golubovcima je u pripremni, odnosno prvi razred upisano 29 učenika dok je u Tuzima upisan 41 učenik. Tim povodom upriličena su svečana otvaranja ovih jedinica u ponedeljak, 06. novembra u školama gdje se nastava odvija. Otvaranjem područnih jedinica muzičke škole „ Vasa Pavić“ muzičko obrazovanje će biti dostupnije mladim talentima u ovim gradskim opštinama. Na svečanosti otvaranja su govorili ministar prosvjete Damir Šehović, direktorica  muzičke škole „Vasa Pavić“ Zoja Đurović i direktori osnovnih škola Branko Rašović i Nikola Dukaj.

U prigodnom programu u Golubovcima, učestvovali su učenici muzičke škole: Komnen Vuković (violina) u klasi Ane Perazić, Dina Nikolić (flauta) u klasi Lele Pešić i Danilo Izgarević (gitara) u klasi Bojane Brajović. Svečanost u Tuzima su uveličali učenici Mateo Nicaj (violina) u klasi Vilija Ferdinandija, Tea Musić (flauta) u klasi Jasminke Terzić i Vuk Čurović (gitara) u klasi Petra Dobričanina.

Posted in Ostalo | Comments closed

Nikola Ševaljević pobjednik na takmičenju Svjetski trofej harmonike u Francuskoj

23-29. 10.2017.

Nikola Ševaljević, učenik četvrtog razreda srednje muzičke škole “Vasa Pavić ” u klasi Irene Merdović osvojio je prvo mjesto (23.13 bodova) na 67. po redu takmičenju Svjetski trofej harmonike u kategoriji Nacionalni trofej do 18 godina, koji je održan od 23. do 29. oktobra 2017. u gradu Averion (Aveyron) u Francuskoj.

Svetski trofej je prestižno takmičenje najvišeg nivoa osnovano 1951. godine. Ono je okupilo 200 učesnika iz 45 zemalja iz cijelog svijeta sa svih kontinenata. Kategorije u kojima se kandidati takmiče su: klasična muzika, varijete muzika, nacionalni trofej, džez i digitalna muzika, takmičnje za najbolju kompoziciju, svjetska muzika, kamerna muzika.

Za određjene kategorije (junior klasik, senior klasik, junior variete, senior variete, masters) prvonagrađeni kandidati dobijaju novčanu nagradu. Kandidati se boduju do 25 poena. Svakog kandidata ocjenjuje 15 članova žirija iz cijelog svijeta.

Pored Nikole Ševaljevića, na takmičenju Svjetski trofej harmonike u istoj kategoriji (Nacionalni trofej do 18 godina)  učestvovale su Jovana Aleksić i Milena Radović, učenice srednje muzičke škole “Dara Čokorilo ” u Nikšiću, u klasi Irene Merdović i tom prilikom postigle visok plasman. Jovana Aleksić je osvojila drugo a Milena Radović treće mjesto.

Posted in Nagrade | Comments closed

Gostovanje Tihomira Petrovića

06. 11. 2017.

Tihomir Petrović, gostovaće u našoj školi u ponedeljak,  6. novembra i tom prilikom održati dva predavanja za učenike i nastavnike.  Teme predavanja su : „Od pojma mnogostranosti do glazbenog djela“ i “ O sekundarnoj dominantnosti i subdominantnosti“.

Predavanja će se održati od 15:00 do 16:30  i od 16:45 do18:15 u koncertnoj sali škole.

Tihomir Petrović je profesor teorijskih predmeta na Rock Akademiji , jedinoj osnovnoj i srednjoj školi za popularnu i džez muziku  u Hrvatskoj i dugogodišnji profesor u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“. Godine 1997. Tihomir Petrović utemeljio je Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara koje, kao predsjednik, i danas uspješno vodi. Autor je niza priručnika u nastavi teorijskih predmeta i više zbirki crkvenih popijevki.

Predavanje Tihomira Petrovića organizovano je u saradnji s Muzičkom Akademijom na Cetinju.

Na linku ispod možete pročitati kratak opis predavanja:
Opis predavanja

Posted in Najave | Comments closed

Majstorski kursevi njemačkog dua “Karlsrue”

30. 10. 2017.

Njemački  umjetnici Rajnhard Armleder (violončelo) i Dagmar Hartman (klavir), članovi dua “Karlsrue”, održaće majstorske kurseve u našoj školi u ponedeljak, 30. oktobra od 15:00 do 17:30 i u srijedu, 01. novembra od 09:00 do 12.00. Njihovo gostovanje je plod saradnje naše škole s KIC-om “Budo Tomović”, gdje će  ovaj duo održati koncert, u utorak, 31. oktobra na velikoj sceni KIC-a u 20 sati. Gostovanje ovih umjetnika u Crnoj Gori organizuje Ambasada Savezne Republike Njemačke u Podgorici u saradnji s KIC-om “Budo Tomović” a  povodom obilježavanja 500 godina od Reformacije.

              Na koncertu u KIC-u “BudoTomović” njemački duo “Karlsrue”,  izvešće program sastavljen od djela Ludviga van Betovena, Feliksa Mendelsona, Riharda Štrausa, Frederika Šopena, Roberta Šumana, Franca Lista, Enrikea Granadosa i Manuela de Falje.   

Duo “Karlsrue” je osnovan 1997.godine i poznat je po interesantnom izboru programa, brilijantnoj tehnici i dubini interpretacije. Osvojio je prve nagrade na međunarodnim takmičenjima: “Lorenzo Perosi” u Monkalijeriju, Italija (1999); u Rakoniđiji (Racconigi, 2001); “Concours Pierre Lantier” u Parizu, Francuska (2000); UAFM u Ševilu (Chaville, 2003). Kao članovi dua Rajnhard Armleder i Dagmar Hartman su nastupili u okviru mnogobrojnih renomiranih i međunarodnih festivala i koncertnih sezona, na radiju i televiziji. Već kao studenti su imali prvu turneju po Italiji (1999), Izraelu (1998 – 2003) i Švajcarskoj (2001). Zatim su nastupali u Japanu (2005), Turskoj (2006), Kanadi i SAD-u, gdje su bili pozvani od strane društva “Beethoven” u Vašingtonu. Prvi koncert održali su u okviru fesitvala “Art November” u Moskvi i St. Petersburgu. Nakon toga nastupali su i po Arabijskom ostrvu (Saudijska arabija, Oman, Kuvajt i Bahrejn), državama Srednjeg istoka (Turska, Liban, Sirija i Kipar), Evrope (Italija, Rusija, Poljska, Rumunija, Mađarska, Austrija, Švajcarska, Španija, Velika Britanija, Grčka, Makedonija, Hrvatska, Portugal), Azije (Jermenija, Kina, Tajland, Malesija, Singapur), Južne Amerike (Brazil, Urugvaj), i na Afričkom kontinentu. Pored izvođačke djelatnosti Rajnhard Armleder i Dagmar Hartman podučavaju mlade sviranju na violončelu, odnosno klaviru na Konzervatorijumu Baden u Karlsrueu.

Više o umjetnicima možete saznati klikom na link ispod:
Biografije

Posted in Najave | Comments closed